Παγκόσμια ημέρα γυναίκας η 8 Μάρτη σε ανάμνηση των αγώνων των γυναικών για ισότητα και χειραφέτηση, αγώνων για δικαιώματα και ελευθερία.

Κάποιες απο τις σημαντικότερες γυναίκες φωτογράφους είναι:

Diane Arbus (1923-1971)

Αμερικανίδα φωτογράφος που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου της στο ”περιθώριο” ανακαλύπτοντας την ομορφιά σε ανθρώπους και μέρη που η κοινωνία τα είχε αποκλεισμένα.

 

Francesca woodman (1958-1981)

Η Francesca Woodman προερχόταν από οικογένεια καλλιτεχνών. Tο έργο της επικεντρώθηκε σε πορτραίτα, την ανάδειξη του γυμνού στη φωτογραφία και με έντονη την επιροή  του Σουρεαλισμού.

 

Sally man

Home

Η σπουδαία Αμερικανίδα φωτογράφος γεννήθηκε στο Λέξινγτον της Βιρτζίνια το 1951. Το έργο της έχει εγείρει αντιδράσεις αλλά έχει κερδίσει και πολλά διεθνή βραβεία.

 

Tina Modotti (1896-1942)

Ακούραστη αγωνίστρια και επαναστάτρια, βρέθηκε όπου υπήρξε ανάγκη για αγώνες και αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο. Κατέγραψε με τις φωτογραφίες της τους απλούς ανθρώπους με αγάπη.

Annie Leibovitz

Κορυφαία Αμερικανίδα φωτογράφος διάσημη για τα πορτραίτα της και την απαράμιλλη τεχνική της. Για χρόνια συνεργάτης του περιοδικού Rolling Stone είναι μέχρι και σήμερα η αγαπημένη φωτογράφος διάσημων ηθοποιών τραγουδιστών και πολιτικών.

Hellen Levitt (1913-2009)

Νεοϋρκεζα φωτογράφος με ειδίκευση στην φωτογραφία δρόμου την οποία στήριξε και ανέδειξε με το σημαντικό έργο της. Αποθανάτισε για χρόνια απλούς ανθρώπους της μητρόπολης της. Συνεργάστηκε με άλλους κορυφαίους φωτογράφους του είδους και έγινε γνωστή για τις εικόνες παιδιών που παίζουν στους δρόμους.

Φωτογραφία εξωφύλλου:  Fred W. McDarrah New York  August 26 1970.

Πηγές: www.wikipedia.org, www.qvwc.org.au

Επιμέλεια Dimitris Liatsopoulos.

 

 

 

+4